Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας σχετικά με την COVID-19

Τα διδάγματα που αντλήθηκαν και η εμπειρία που αποκτήθηκε σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ των μετεωρολογικών παραγόντων και των παραγόντων ποιότητας του αέρα και του COVID-19 μπορούν να χρησιμεύσουν ως προσχέδιο για την ενημέρωση των παγκόσμιων απαντήσεων σε μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και πανδημίες δημόσιας υγείας, κατέληξε μια ομάδα εργασίας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, πολλές Εθνικές Μετεωρολογικές και Υδρολογικές Υπηρεσίες (NMHS) επιδίωξαν να παρέχουν χρήσιμες και αξιοποιήσιμες πληροφορίες για να βοηθήσουν στην κατανόηση και τη διαχείριση της πανδημίας και της σχετικής υποστήριξης αποφάσεων. Δεδομένου ότι λίγα ήταν γνωστά για την επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων στη μετάδοση ασθενειών, στην αρχή της πανδημίας ο WMO δημιούργησε μια ερευνητική ομάδα εργασίας COVID-19 σχετικά με την κατάλληλη χρήση μετεωρολογικών, κλιματικών και ποιοτικών πληροφοριών για την ποιότητα του αέρα για το COVID-19. Ο υφιστάμενος κοινός προγραμματισμός μεταξύ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του WMO βοήθησε γρήγορα στην εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ παγκόσμιων εμπειρογνωμόνων σε θέματα μετεωρολογίας και υγείας.

Η ερευνητική ομάδα εργασίας έχει πλέον εκδώσει συστάσεις που παρέχουν μια επισκόπηση των γνώσεων, των προβληματισμών και των διδαγμάτων που αντλήθηκαν. Έχει σχεδιαστεί για να παρέχει συμβουλές στο NMHS σχετικά με την παροχή υπηρεσιών για το COVID-19, δεδομένου ότι η κοινότητα WMO μπορεί να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την υποστήριξη του τομέα της υγείας κατά τη διάρκεια πανδημίας ή τοπικών εξάρσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Επικαιροποιεί την τρέχουσα κατάσταση κατανόησης της μετεωρολογίας και της ποιότητας του αέρα (MAQ) που επηρεάζουν τη μετάδοση του SARS-COV-2 και τη σοβαρότητα του COVID-19 από την πρώτη έκθεση της ομάδας εργασίας WMO COVID-19, ειδικότερα αναφερόμενη σε ερωτήσεις σχετικά με την εποχικότητα, την ποιότητα του αέρα και τους σύνθετους κινδύνους.

Οι συστάσεις εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του WMO, το οποίο επικεντρώνεται στην ενίσχυση των καιρικών, κλιματικών, υδάτινων και περιβαλλοντικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας.

Επιστημονική Γνώση

Η επίδραση των μετεωρολογικών παραγόντων και των οδηγών για την ποιότητα του αέρα (MAQ) στη μετάδοση του SARS-CoV-2 και στη σοβαρότητα του COVID-19 παραμένει ένα ενεργό ερευνητικό θέμα. Αλλά φαίνεται ότι άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της εμβολιαστικής κάλυψης, των νέων παραλλαγών, των κυβερνητικών παρεμβάσεων και των μέτρων και συμπεριφορών ατομικής προστασίας, είναι οι κύριοι παράγοντες.

Ωστόσο, οι πληροφορίες MAQ μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση παρεμβάσεων που σχετίζονται με τον COVID-19, π.χ. για την εφοδιαστική του χειρισμού εμβολίων, την εφαρμογή επαρκούς αερισμού ή φιλτραρίσματος αέρα σε εσωτερικούς χώρους, τη δημιουργία νοσοκομείων πεδίου και τη διαχείριση σύνθετων περιβαλλοντικών κινδύνων.

Εποχικότητα: Η μετάδοση ορισμένων αναπνευστικών ιών ποικίλλει εποχιακά, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και άλλων ανθρώπινων κοροναϊών, με τα κρούσματα να εμφανίζονται γενικά κατά τους χειμερινούς μήνες σε εύκρατες ζώνες. Υπάρχουν αναδυόμενες ενδείξεις ότι η μετάδοση του SARSCoV-2 μπορεί να ευνοηθεί υπό χειμερινές συνθήκες σε εύκρατες περιοχές, λόγω της μεγαλύτερης συγκέντρωσης ανθρώπων σε λιγότερο καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να υποθέσει μείωση του κινδύνου κατά τη διάρκεια των ζεστών εποχών, καθώς άλλοι παράγοντες μπορούν να κυριαρχήσουν στην εποχιακή επίδραση στα συνολικά προφίλ κινδύνου.

Ποιότητα αέρα: Μια σειρά από επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένων των σωματιδίων (PM), του όζοντος (O3) και του διοξειδίου του αζώτου (NO2), σχετίζεται με πιο σοβαρά συμπτώματα COVID-19 και μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου. Εξακολουθούν να εμφανίζονται στοιχεία σχετικά με την επίδραση της βραχυπρόθεσμης έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε κίνδυνο COVID-19.

Σύνθετοι κίνδυνοι: Η πανδημία COVID-19 σε συνδυασμό με τους καιρικούς και κλιματικούς κινδύνους για τη δημιουργία πολλαπλών μεγάλων σύνθετων συμβάντων κινδύνου που προκάλεσαν τις τοπικές αρχές να συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα πρόληψης ασθενειών, ενώ διαχειρίζονταν ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν κυκλώνες και τυφώνες που απαιτούσαν εκκενώσεις μεγάλης κλίμακας, πλημμύρες που εκτόπισαν ανθρώπους σε προσωρινές κατοικίες και ακραία θερμικά φαινόμενα που ανάγκασαν ορισμένους να βρουν κοινά κλιματικά ελεγχόμενα περιβάλλοντα. Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες μπορούν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην ετοιμότητα και την αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων σύνθετου κινδύνου.

Η μελλοντική πορεία

«Η θετική παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία υποστηρίχθηκε από μια άνευ προηγουμένου και απεριόριστη πρόσβαση σε σύνολα δεδομένων που προηγουμένως δεν ήταν διαθέσιμα σε τακτική βάση. Η πρόσβαση αυτή πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζει ότι οι τρέχουσες και μελλοντικές παρεμβάσεις και οι οριζόντιες υπηρεσίες μπορούν να εξαρτηθούν από αυτά τα ζωτικά δεδομένα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων», αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα.

Ο αγώνας για ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών στην αρχή της πανδημίας τονίζει την ανάγκη καθιέρωσης μακροπρόθεσμης συνεργασίας μεταξύ των μετεωρολογικών, κλιματικών και περιβαλλοντικών υπηρεσιών και των κοινοτήτων δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών, επαγγελματιών, υπευθύνων χάραξης πολιτικής και χρηματοδοτών. Θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς αντίστοιχοι ρόλοι και οικειοποίηση για την υποστήριξη της κρίσιμης έρευνας και αντίδρασης στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Η ειδική ομάδα συνέστησε σαφή τεκμηρίωση και τακτική επικαιροποίηση των συνόλων δεδομένων, των μεθόδων και των πλαισίων για την εκτίμηση κινδύνου. Τα από κοινού αναπτυγμένα ολοκληρωμένα συστήματα ή παρατηρητήρια παρακολούθησης του κλίματος και των ασθενειών μπορούν να στηρίξουν την αποτελεσματική χρήση της επιστήμης και των υπηρεσιών του κλίματος στο πλαίσιο καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Η διαχείριση των προσδοκιών και η υπεύθυνη εφαρμογή της αναδυόμενης κατανόησης, λαμβάνοντας υπόψη την ισορροπία της επικαιρότητας έναντι της αβεβαιότητας, είναι καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών αναδυόμενων απειλών για τη δημόσια υγεία.

«Η εμπειρία του COVID-19 υπογραμμίζει την ανάγκη να αξιοποιηθεί η εμπειρία του παρελθόντος και να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση στο κατάλληλο πλαίσιο καθώς εμφανίζονται νέες απειλές», αναφέρει.

Το ενημερωτικό σημείωμα της ερευνητικής ομάδας εργασίας COVID-19 είναι διαθέσιμο εδώ

Πηγή: public.wmo.int

Follow by Email
Instagram