Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι είναι το μέτωπο καιρού;

Το μέτωπο είναι απλά το όριο ανάμεσα σε δύο αέριες μάζες. Μπορούμε να το φανταστούμε σαν μια διαχωριστική γραμμή όπου από τη μια πλευρά υπάρχει ο θερμός αέρας κι από την άλλη ο ψυχρός.

Η ένταση ενός μετώπου καθορίζεται από την διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην θερμή και την ψυχρή αέρια μάζα. Αν για παράδειγμα ένας πολύ ψυχρός άνεμος έρθει σε επαφή με ένα τροπικό άνεμο το μέτωπο θα είναι δυνατό ενώ αν υπάρχει μικρή διαφορά θερμοκρασίας θα είναι ασθενές.

Είδη μετώπων

Τα πιο συχνά μέτωπα που συναντάμε σε ένα χάρτη ανάλυσης επιφανείας (surface pressure chart) είναι τα εξής:

Ψυχρό μέτωπο

Ένα ψυχρό μέτωπο συμβολίζεται σε ένα χάρτη καιρού ως μια γραμμή με τρίγωνα σε μπλε χρώμα τα οποία δείχνουν προς την κατεύθυνση της κίνησης του μετώπου. Η κλίση ενός ψυχρού μετώπου είναι 1:50.

Στο ψυχρό μέτωπο, η ψυχρή αέρια μάζα κινείται ταχύτερα από τη θερμή η οποία προηγείται. Έτσι ο ψυχρός αέρας που είναι πυκνότερος καταλαμβάνει το θερμό στην επιφάνεια και εισχωρεί κάτω από αυτόν.

Ο θερμός αέρας τότε κινείται προς τα πάνω και εκτονώνεται αδιαβατικά (δηλαδή ο αέρας δεν ανταλλάσσει θερμότητα με το περιβάλλον). Αυτή η κίνηση έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό καταιγιδοφόρων νεφών  Cumulonimbus (Cb) Σωρειτομελανίες – που προκαλούν έντονη βροχή. Η ατμοσφαιρική πίεση μειώνεται όσο το μέτωπο πλησιάζει. Κατά τη διάβασή του όμως, η πίεση αυξάνεται απότομα, μειώνεται η θερμοκρασία και το σημείο δρόσου (dew- point temperature) ενώ οι άνεμοι αλλάζουν απότομα διεύθυνση (πνέουν σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού,-veering-  και συνήθως από Ν-ΝΔ γίνονται Δ-ΒΔ).

Ταχύτητα ψυχρού μετώπου: 15-50 km/hour. Κινείται 2 φορές πιο γρήγορα από το θερμό μέτωπο.

Θερμό μέτωπο

Ένα θερμό μέτωπο συμβολίζεται σε ένα χάρτη καιρού ως μια γραμμή με ημικύκλια σε κόκκινο χρώμα τα οποία δείχνουν προς την κατεύθυνση της κίνησης του μετώπου.

Η κλίση του θερμού μετώπου είναι 1:150

Στο θερμό μέτωπο, η θερμή αέρια μάζα κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα από την ψυχρή η οποία προηγείται. Σε αυτή την περίπτωση η θερμή αέρια μάζα δεν μπορεί να εισχωρήσει κάτω από την ψυχρή, κι έτσι αναρριχάται και ολισθαίνει πάνω από αυτήν. Ο θερμός αέρας και πάλι εκτονώνεται αδιαβατικά όμως λόγω αυτής της ολίσθησης και επειδή περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα υδρατμών, σχηματίζεται ένα εκτεταμένο νεφικό σύστημα μπροστά από τη θέση του μετώπου.

Τα είδη νεφών που συνθέτουν το σύστημα είναι τα εξής: Αρχικά φαίνονται τα Cirrus (Ci)- θύσανοι-, μετά τα Cirrostratus (Cs) –θυσανοστρώματα- , τα Altostratus (As)- υψιστρώματα- και τέλος τα Nimbostratus (Ns)- στρωματομελανίες- που φέρνουν ομίχλες και χαμηλά νέφη με παρατεταμένη βροχή, στον ψυχρό τομέα. Από την πρώτη εμφάνιση των θυσανοστρωμάτων Cs, μέχρι τις πρώτες βροχές από τους στρωματομελανίες Ns, χρειάζονται περίπου 10 ώρες.

Τα θυσανοστρώματα Cs, αποτελούνται από παγοκρυστάλλους που δημιουργούν στον ήλιο και τη σελήνη ένα φωτεινό στεφάνι (το φαινόμενο της άλω- halo). Γι αυτό πολλές φορές ακούμε τη φράση ότι αν το φεγγάρι έχει στεφάνι αύριο θα βρέξει.

Καθώς το θερμό μέτωπο πλησιάζει, η θερμοκρασία και το σημείο δρόσου μέσα στον ψυχρό αέρα σταδιακά αυξάνει και η ατμοσφαιρική πίεση μειώνεται αισθητά. Με το πέρασμα του θερμού μετώπου η πίεση σταθεροποιείται και ο άνεμος στρέφεται (σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού – veering-, από Β-ΒΑ σε Ν-ΝΑ).

Ταχύτητα θερμού μετώπου: 10km /hour

Σύμβολο μετώπου

Περιγραφή

Ψυχρό μέτωπο

Ψυχρό μέτωπο

Θερμό μέτωπο

Θερμό μέτωπο

Στάσιμο μέτωπο

Στάσιμο μέτωπο

Συνεσφιγμένο μέτωπο

Συνεσφιγμένο μέτωπο

Βαρομετρική ύφεση

Βαρομετρική ύφεση

Συχνά εμφανίζονται σύμβολα κέντρου πίεσης κοντά στα καιρικά μέτωπα.

 

Σύμβολα κέντρου πίεσης

Περιγραφή

Σύμβολο κέντρου χαμηλής βαρομετρικής πίεσης

Υποδεικνύει ένα κέντρο χαμηλής πίεσης, το οποίο είναι μια περιοχή με σχετικά χαμηλότερη πίεση. Η απομάκρυνση από ένα κέντρο χαμηλής πίεσης έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση αυξημένης πίεσης. Οι άνεμοι περιστρέφονται αριστερόστροφα γύρω από τα κέντρα χαμηλής πίεσης στο βόρειο ημισφαίριο.

Σύμβολο κέντρου υψηλής βαρομετρικής πίεσης

Υποδεικνύει ένα κέντρο υψηλής πίεσης, το οποίο είναι μια περιοχή με σχετικά υψηλότερη πίεση. Η απομάκρυνση από ένα κέντρο υψηλής πίεσης έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μειωμένης πίεσης. Οι άνεμοι περιστρέφονται δεξιόστροφα γύρω από τα κέντρα υψηλής πίεσης στο βόρειο ημισφαίριο.

Follow by Email
Instagram